Hi!

I'm trying to modify an existing ADDriver to provide Exchange 2007 accounts.
I have one domain with two DCs.
DC1: Windows 2003 x64 + Exchange 2007 + RL(IDM3.6)
DC2: Windows 2003 x86

New users can be created, but addriver is unable to create the mailbox.
I read some newsgroup entries an tried several things.

Therefore:
- All Exchange Services have been started on DC1.
- Firewall is turned off.
- MS Exchange Topology Servce runs as Administrator.
- I added exchange server name as 'authentication context' to the driver
parameters. Bevor adding this the param "-DomainController" was set like
that: -DomainController ''

Trace3 Log from eDirectory:


[10/09/08 16:43:47.041]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST:
<nds dtdversion="3.0" ndsversion="8.x">
<source>
<product version="3.0.10.20060630 ">DirXML</product>
<contact>Novell, Inc.</contact>
</source>
<input>
<add class-name="user" dest-dn="cn=Brot\,
Bernd,ou=NeueBenutzer,ou=Benutzer,dc=FhG,dc=local"
event-id="vm6#20080625140611#1#1"
qualified-src-dn="C=DE\O=FhG\OU=LAB\OU=People\CN=Bernd Brot"
src-dn="\IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\People\Bernd Brot" src-entry-id="36419">
<add-attr attr-name="proxyAddresses">
<value>smtp:willi@123.de</value>
<value>smtp:test@test.de</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="givenName">
<value timestamp="1214235081#1" type="string">Bernd</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="mail">
<value timestamp="1214307091#1" type="string">bernd@tv.de</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="physicalDeliveryOfficeName">
<value timestamp="1214307861#1" type="string">B2-032</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="sn">
<value timestamp="1214306409#2" type="string">Brot</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="telephoneNumber">
<value timestamp="1214307296#1" type="teleNumber">322324</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="sAMAccountName">
<value>bernd</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="cn">
<value>Brot, Bernd</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="homeMDB">
<value type="string">CN=Mailbox Database,CN=First Storage
Group,CN=InformationStore,CN=EXCHANGE07,CN=Servers ,CN=Exchange
Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=Administrative
Groups,CN=Fraunhofer,CN=Microsoft
Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=FhG,DC=lo cal</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="mailNickname">
<value>bernd</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="userPrincipalName">
<value>bernd@lab.fhg.de</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="proxyAddresses">
<value>SMTP:bernd@tv.de</value>
</add-attr>
<add-attr attr-name="dirxml-uACAccountDisable">
<value>false</value>
</add-attr>
<password><!-- content suppressed --></password>
<operation-data>
<password-subscribe-status>
<association/>
</password-subscribe-status>
</operation-data>
</add>
</input>
</nds>
[10/09/08 16:43:47.084]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: Stripping
operation data from input document
[10/09/08 16:43:47.086]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: Remote
Interface Driver: Sending...
[10/09/08 16:43:47.110]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: Remote
Interface Driver: Document sent.
[10/09/08 16:43:48.104]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha : Remote
Interface Driver: Received.
[10/09/08 16:43:48.106]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha : Remote
Interface Driver: Received document for subscriber channel
[10/09/08 16:43:48.108]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha : Remote
Interface Driver: Waiting for receive...
[10/09/08 16:43:48.111]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: Restoring
operation data to output document
[10/09/08 16:43:48.113]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST:
SubscriptionShim.execute() returned:
[10/09/08 16:43:48.114]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST:
<nds dtdversion="1.1" ndsversion="8.7">
<source>
<product asn1id="" build="20080229_143300"
instance="\IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\Services\Driver-Set\Exch07-ActiveDirectory_v103alpha"
version="3.5.3">AD</product>
<contact>Novell, Inc.</contact>
</source>
<output>
<add-association dest-dn="\IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\People\Bernd Brot"
dest-entry-id="36419"
event-id="vm6#20080625140611#1#1">bfb1ad235385774d8b217d f730c14ac5<operation-data>
<password-subscribe-status>
<association/>
</password-subscribe-status>
</operation-data>
</add-association>
<status level="error" text1="Post CDOEXM" type="exchange">Exchange
2007 Exception. code:0x0000274d Connnection Error. Make sure service is
Running</status>
<status event-id="vm6#20080625140611#1#1" level="success">
<operation-data>
<password-subscribe-status>
<association/>
</password-subscribe-status>
</operation-data>
</status>
</output>
</nds>
[10/09/08 16:43:48.130]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: Applying
input transformation policies.
[10/09/08 16:43:48.133]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: Applying
schema mapping policies to input.
[10/09/08 16:43:48.138]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: Resolving
association references.
[10/09/08 16:43:48.140]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: Processing
returned document.
[10/09/08 16:43:48.142]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: Processing
operation <add-association> for \IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\People\Bernd Brot.
[10/09/08 16:43:48.158]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: Processing
operation <status> for .
[10/09/08 16:43:48.159]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST:
DirXML Log Event -------------------
Driver:
\IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\Services\Driver-Set\Exch07-ActiveDirectory_v103alpha
Channel: Subscriber
Object: \IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\People\Bernd Brot
Status: Error
Message: Exchange 2007 Exception. code:0x0000274d Connnection
Error. Make sure service is Running
[10/09/08 16:43:48.195]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: Processing
operation <status> for .
[10/09/08 16:43:48.197]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST:
DirXML Log Event -------------------
Driver:
\IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\Services\Driver-Set\Exch07-ActiveDirectory_v103alpha
Channel: Subscriber
Object: \IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\People\Bernd Brot
Status: Success
[10/09/08 16:43:48.202]: Exch07-ActiveDirectory_v103alpha ST: End
transaction.


AD Lv3 Log:

DirXML: [10/09/08 16:47:15.46]: ADDriver: change password: old=(none),
new=***
DirXML: [10/09/08 16:47:15.46]: ADDriver: password change complete
DirXML: [10/09/08 16:47:15.46]: ADDriver: set userAccountControl returns
0x0000
DirXML: [10/09/08 16:47:15.46]: ADDriver: Exchange: begin provision
exchange 2007 account
DirXML: [10/09/08 16:47:15.46]: ADDriver: Exchange: optimize
DirXML: [10/09/08 16:47:15.46]: ADDriver: Exchange: add user mailbox to
new mail store
DirXML: [10/09/08 16:47:15.46]: ADDriver: Exchange: provision
DirXML: [10/09/08 16:47:15.46]: ADDriver: Enabling mailbox...
Enable-Mailbox -Identity 'cn=Brot\,
Bernd,ou=NeueBenutzer,ou=Benutzer,dc=FhG,dc=local' -Alias 'bernd'
-Database 'CN=Mailbox Database,CN=First Storage
Group,CN=InformationStore,CN=EXCHANGE07,CN=Servers ,CN=Exchange
Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=Administrative
Groups,CN=Fraunhofer,CN=Microsoft
Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=FhG,DC=lo cal' -DomainController
'exchange07.fhg.local'
DirXML: [10/09/08 16:47:16.45]: ADDriver: Exchange: Error establishing
connection with IDM Exchange Service. Make sure service is Running
DirXML: [10/09/08 16:47:16.45]: Loader: subscriptionShim->execute()
returned:
DirXML: [10/09/08 16:47:16.45]: Loader: XML Document:
DirXML: [10/09/08 16:47:16.45]: <nds ndsversion="8.7" dtdversion="1.1">
<source>
<product version="3.5.3" asn1id="" build="20080229_143300"
instance="\IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\Services\Driver-Set\Exch07-ActiveDirectory_v103alpha">AD</product>
<contact>Novell, Inc.</contact>
</source>
<output>
<add-association dest-dn="\IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\People\Bernd Brot"
dest-entry-id="36419"
event-id="vm6#20080625140611#1#1">bfb1ad235385774d8b217d f730c14ac5</add-association>
<status level="error" type="exchange" text1="Post CDOEXM">Exchange
2007 Exception. code:0x0000274d Connnection Error. Make sure service is
Running</status>
<status level="success" event-id="vm6#20080625140611#1#1"/>
</output>
</nds>
DirXML: [10/09/08 16:47:16.45]:
DirXML Log Event -------------------
Driver =
\IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\Services\Driver-Set\Exch07-ActiveDirectory_v103alpha
Thread = Subscriber Channel
Object = \IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\People\Bernd Brot (cn=Brot\,
Bernd,ou=NeueBenutzer,ou=Benutzer,dc=FhG,dc=local)
Level = error
Message = Exchange 2007 Exception. code:0x0000274d Connnection
Error. Make sure service is Running
DirXML: [10/09/08 16:47:16.45]:
DirXML Log Event -------------------
Driver =
\IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\Services\Driver-Set\Exch07-ActiveDirectory_v103alpha
Thread = Subscriber Channel
Object = \IDM3_DIT\DE\FhG\AIS\People\Bernd Brot (cn=Brot\,
Bernd,ou=NeueBenutzer,ou=Benutzer,dc=FhG,dc=local)
Level = success
DirXML: [10/09/08 16:47:21.23]: ADDriver: get object changes - 0x0000
DirXML: [10/09/08 16:47:21.23]: ADDriver: process object change entry
DirXML: [10/09/08 16:47:21.23]: ADDriver: Processing change from AD:
isDeleted: NULL, whenCreated 20081009144715.0Z, name Brot, Bernd
DirXML: [10/09/08 16:47:21.23]: ADDriver: Publisher ADD
DirXML: [10/09/08 16:47:21.23]: ADDriver: Publisher-effectiveClassQuery
dn=CN=Brot\, Bernd,OU=NeueBenutzer,OU=Benutzer,DC=FhG,DC=local
className=user
DirXML: [10/09/08 16:47:21.23]: ADDriver: dirxml-uACAccountDisable
appending addAttr attribute to input document...


It is also strange that a copy of the command seen in the trace into
Exchange Management Console creates the mailbox:

Enable-Mailbox -Identity 'cn=Brot\,
Bernd,ou=NeueBenutzer,ou=Benutzer,dc=FhG,dc=local' -Alias 'bernd'
-Database 'CN=Mailbox Database,CN=First Storage
Group,CN=InformationStore,CN=EXCHANGE07,CN=Servers ,CN=Exchange
Administrative Group (FYDIBOHF23SPDLT),CN=Administrative
Groups,CN=Fraunhofer,CN=Microsoft
Exchange,CN=Services,CN=Configuration,DC=FhG,DC=lo cal' -DomainController
'exchange07.fhg.local'


I installed PowerShell, Exchange Management Tools and .NET Framework 2
and 3 Sp1 on DC1.
Mysterious is that v3 has no InstallUtil.exe.
Also there is no HKEY_LOCAL_MASCHINE\SOFTWARE\Novell\IDM_AD_EX_SERV ICE
entry. Maybe because its x64?
In documentation is written that Win2003 is support in 32-bit mode only.
I opened a ticket at novell to verify this. They said that this is a
mistake in the documentation. Windows 2003 x64 is also supported as host
for remoteLoader.
I installed everything (PowerShell,Management Tools,RL,.NET Framework)
also on DC2 (Win2003 32-bit and there is now the entry in the registry
of that DC) and tried to make the connection with this system.
The result is the same.
A new user is created without mailbox.
I dont know what to try next.

Every help is welcome.

Kind regards,
Christine